Home » Trends in Travel » Sustainable Travel

Sustainable Travel / Duurzaam reizen

Gelukkig is de reisbranche zich inmiddels dermate bewust van de footprint die toeristen achterlaten, dat er veel initiatieven worden genomen om deze footprint te compenseren of beter nog: terug te dringen. 

Laten we er van uitgaan dat vakantie in principe niet duurzaam is. Maar we willen met z’n allen natuurlijk wel op vakantie blijven gaan. Wat kunnen we er aan doen om toch zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu ?

  1. Bewustwording
  2. Rekening houden met type vakantie: hoe gaan we op vakantie
  3. Compenseren van Co2 uitstoot
  4. Tenslotte ook verminderen van Co2 uitstoot

Op deze pagina's besteden wij aandacht aan reisorganisaties, accommodaties en andere gerelateerde organisaties die zich bezig houden met duurzaam reizen.   


Vliegschaamte?  Welke vliegschaamte? Nederlander pakt deze zomervakantie vaker het vliegtuig.

Áls de Nederlander al kampt met vliegschaamte, is dat niet af te lezen aan zijn vakantievoornemens. Uit onderzoek van opiniepeiler Nipo en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) blijkt dat in de komende zomerperiode 5 procent meer Nederlanders een vliegvakantie overwegen, dan in 2018.
(Bron Volkskrant Peter van Ammelrooy mei 2019) lees hier het hele artikel 


"Vliegschaamte" Is dat wel terecht ?

Wel of niet met het vliegtuig naar Bali, op zakenreis of naar familie in het buitenland? Voor sommige toeristen en frequent flyers is het een dilemma. Ze herkennen zich in het fenomeen 'vliegschaamte', dat is over komen waaien uit Zweden.

In Nederland werd de term vorig jaar genomineerd als Van Dale-woord van het jaar. Het woordenboek definieert de term als 'schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen.'

In Theater De Veste in Delft kwamen zo'n 75 mensen samen om erover te discussiëren. Hoogleraren van de TU Delft en de Erasmus Universiteit spraken met het publiek over de ontwikkelingen op het gebied van duurzame luchtvaart, maar ook over het ongemakkelijke gevoel dat reizen per vliegtuig kan geven vanwege de negatieve impact op het milieu.

(Bron NOS ANP maart 2019) lees hier het hele artikel


Logo FlyGRN

FlyGRN: wel reizen, zo min mogelijk impact

De klimaatverandering en de impact die reizen daarop heeft, waren de aanleiding voor Jelle Bekirovic om van start te gaan met FlyGRN. Deze start-up gebruikt een deel van zijn commissie om de CO2-uitstoot van geboekte vluchten te compenseren. De consument betaalt hier dus niets extra’s voor. “Ik wil dat heel Nederland bewuster gaat reizen.”
(Bron Emerce door Gerrie Brand februari 2019) lees hier het hele artikel


Riksja Travel: ‘Thuisblijven is geen antwoord op de CO2-problematiek’

Riksja Travel lanceert donderdag de korte documentaire ‘Surviving the smoke’. De reisorganisatie doet dit om de positieve impact van reizen te belichten, vooral in tijden dat vliegen onder vuur ligt wegens de CO2-uitstoot. ‘Thuisblijven is echt geen antwoord op de CO2-problematiek.’

In 2018 was dat goed voor zo’n 36.000 ton CO2. ‘We zijn ons natuurlijk bewust van de effecten die al die reizen hebben en de realiteit is wel dat reizen momenteel nog schade toebrengt’, aldus Jeroen van Vilsteren, duurzaamheidsmanager bij Riksja Travel. ‘We zetten als reisorganisatie alle beschikbare middelen in om die schade te beperken. Zo compenseren we nog in hetzelfde jaar de volledige CO2-uitstoot van al onze Riksja-reizen (zowel vlucht als landarrangement). Dit doen we samen met de South Pole Group, een Zwitserse organisatie die verschillende CO2-reducerende projecten in de wereld opzet en ondersteunt. We hebben daarbij gekozen voor een manier die niet alleen de CO2 compenseert, maar ook positieve sociale effecten teweegbrengt.’

(Bron Travmagazine door Sofie Smets januari 2019) lees hier het hele artikel

Bekijk ook de video op deze pagina !


SNP Natuurreizen: winnaar ‘Sustainable Travel Award 2019’

Tijdens het Reisgala in 'Hotel van Oranje' in Noordwijk is zaterdagavond 26 januari de felbegeerde  'Sustainable Travel Award', de nationale duurzaamheidsprijs van de reissector, uitgereikt aan SNP Natuurreizen. Met de Carmacal-calculator heeft SNP haar volledige reisaanbod van 780 pakketreizen doorberekend om zo de CO2-uitstoot verder terug te dringen.

(bron ANVR januari 2019) lees hier het hele artikel


Duurzame vakantie: 'Genoeg mooie plekken in Europa voor bewuste toerist'

Duurzame vakanties zijn geen nieuw fenomeen, maar toch duikt het onderwerp op in alle voorspellingen over vakantietrends voor dit jaar. Hoe merken we dit en hoe pak je zo’n vakantie aan?
Dat het klimaat en duurzaamheid een hoofdrol speelt in onze keuze voor een vakantiebestemming, dat is wat sterk geformuleerd. Nederlanders gingen in 2017 nog nooit zo vaak op vakantie naar het buitenland. In 2018 steeg dat aantal met 2 procent naar 22,2 miljoen vakanties naar het buitenland, aldus onderzoek van NBTC-NIPO. Met een totale besteding van 19,8 miljard euro, is er 2 procent meer aan vakanties besteed dan in 2017. Maar er is wel meer animo voor reizen die klimaatvriendelijker zijn.

(bron Nu.nl januari 2019) lees hier het hele artikel


Wat nou milieu, we vliegen meer dan ooit: 'Er moet iets drastisch veranderen'

Dat vliegen niet goed is voor het milieu weten we inmiddels wel, maar toch gaan we massaal met het vliegtuig op vakanties. "Als het zo doorgaat, helpt alleen de luchtvaart in de tweede helft van deze eeuw het hele klimaatakkoord om zeep", zegt Paul Peeters, hoogleraar duurzaamheid, toerisme en transport.

(bron: RTL nieuws januari 2019) lees hier het hele artikel


 

Hotels

Iberostar

Wat doet het Wave of Change-programma van de Iberostar group  exact?

Het is een ambitieus initiatief dat is ontworpen in overeenstemming met doelstelling 14 van de SDG's (Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties), gericht op de drie bovengenoemde hoofdgebieden.

Het terugdringen van plasticvervuiling vormt de kern van de toewijding van Iberostar aan de oceanen. Dankzij een ambitieus beleid dat is ontworpen om plastic voor eenmalig gebruik met alternatieve milieuvriendelijke materialen te verwijderen en te vervangen, heeft het bedrijf in 2018 met succes de productie van 200.000 kilogram plastic afval voorkomen.